tiistai 23. helmikuuta 2016

Kouluja, St. Lucia ja sairastelua

Viime viikolla meillä oli tarkoituksena mennä vierailemaan eri kouluissa, jotta saisimme hieman laajempaa käsitystä siitä millainen koulusysteemi täällä Dominicalla on. Loppujen lopuksi kuitenki (taas ylläri ylläri) kävimme vain keskiviikkona tutustumassa kahdessa koulussa, mutta parempi sekin kuin ei mitään. 

Ensimmäisenä kävimme Atkinsonin koulussa, joka sijaitsee Calibishiessa ja on julkinen koulu. Sateisena keskiviikkona me matkustimme sinne melkein kaksi tuntia. Meitä oli odotettu sinne jo heti aamusta, mutta totuttujen tapojen mukaan olimme tästä odotetusta ajasta noin kaksi tuntia myöhässä. Koulun rehtori otti kuitenkin meidät iloisesti vastaan ja esitteli meille hieman koulua. Koulussa on esikoulu sekä luokat 1-6: een. Oppilaita koulussa on vähän alle sata ja jokaista luokkaa on vain yksi. 

Ensimmäisenä tutustuimme Atkinsonin peruskouluun.
Koulun piha tarjoaa hyvät mahdollisuudet leikkimiseen ja
pelaamiseen. 
Pääsimme seuraamaan ensimmäisen luokan oppilaiden
matematiikan tuntia. 

Essin kamera kiinnosti monia oppilaita enemmän kuin opetuksen
seuraaminen, muutama rohkea uskalsi välillä vilkaista kameraan
päin :)


Neljännen luokan oppilaiden matematiikan tunti. Oppilaat mittasivat
toistensa pituutta ja harjoittelivat centtimetrejä. 
Koulussa kunnioitetaan oppilaiden esi-isien kulttuuria ja oppilaat
askertelevat perinne käsitöitä. 

Seuraavaksi kävimme tutustumassa Salybian peruskoulussa, joka sijaitsee myös Calibishiessa ja on yksityinen. Myös tässä koulussa oli hieman alle sata oppilasta. Koulussa oli selkeästi panostettu jo enemmän luokkahuoneisiin ja lapsille oli tarjolla virikkeitä esimerkiksi pihalla oli keinut ja kiipeilyteline.

Salybian peruskoulu. 

Oppilailla on runsaasti tilaa leikkiä koulun takapihalla.
Pihalta löytyy myös kiipeilyteline. 
Koulun tiloista löytyi myös kotitalousluokka. Miljöö molemmissa kouluissa oli paljon lapsiystävällisempi, kuin Goodwillin peruskoulussa. Koulut sijaitsevat keskellä maaseutua, joten ulkona liikkumismahdollisuudet taukojen aikana on paljon paremmat. Huomasimme myös, että kaupunki- ja maaseutulapset eroavat luonteeltaan ja energisyydeltään toisistaan. Tässä osassa saarta näkyy myös lapsissa selkeää "intiaaniverta".

St. Lucia

Teimme pienen lomamatkan viikonloppuna läheiselle saarelle; St. Lucialle. Saarelle matkustettiin lautalla, joka meni Martiniquen kautta. Ennen lautalle pääsyä jokaisen tulee maksaa vero (59EC = noin 20€) ja käydä melko tarkat turvatarkastukset. Lauttamatka kesti neljä ja puoli tuntia eikä se ollut miellyttävin tapa matkustaa. Menomatkalla Anna tuli hieman merisairaaksi, mutta säästyi kuitenkin "norjan puhumiselta". Myös Essille kävi vähän hassusti... Hän nukahti kannelle ja "hieman" paloi :D

Hienot rusketusraidat...
Saarelle päästyämme meitä odotti normaali maahantulotarkastus. Jotenkin hassua kuitenkin, että maasta lähdettäessä ja maahan tultaessa lautalla on melkein tarkemmat tarkastukset kuin missään lentokentällä... Näistä kuitenkin selviydyimme hyvin ja Larry olikin pihalla meitä vastassa autolla.

Samana iltana kävimme katujuhlissa, johon osallistui varmasti enemmän turisteja kuin mitä ollaan Dominicalla koko aikana nähty! Juhlissa oli myös mahdollista ostaa siideria, joka oli hyvin outoa, koska luulimme, että sitä ei todellakaan voisi saada täällä päin maailmaa! Seuraavana päivänä pääsimme shoppailemaan ostoskeskuksiin, mutta meillä oli liian vähän aikaa eikä keretty tuhlaamaan edes kaikkia rahoja :D Tämän jälkeen Larryn ystävä vei meidät kiertämään saarta, jonka aikana pysähdyimme vesiputouksella uimassa ja kuumia lähteitä katsomassa. Illalla olimme niin väsyneitä, että kävimme jo ajoissa nukkumaan.

Sunnuntaina lähdimmekin jo takaisin Dominicalle. Yksi kokonainen päivä Lucialla oli aivan liian vähän... Ehkä tässä pitää vielä mennä katsastamaan Martinique ennen lähtöä ;) Tulomatka takaisin sujui hieman paremmin, ainekin melkein... Maahantulotarkastuksessa meillä ei ollut meidän lentolipuista tulostettuja versioita mukana, jotta olisimme voineet todistaa, että meillä on lentoliput takaisin. Täällä kun pitää todistaa se, että ettet ole jäämässä pidemmäksi aikaa kuin mitä olet ilmoittanut. Kukaan ei siis ollut meille tästä mainnnut sanallakaan, mutta näin jälkikäteen ajateltuna tottakai se olisi pitänyt olla mukana... Essillä oli kuitenkin onneksi näyttää sähköinen versio lentolipuista, joten pääsimme takaisin Dominicalle!

Näiden saarien välillä oli huomattava ero turismissa (joka on Lucian tärkein elinkeino) ja kehittyneisyydessä. Lucialla kaikki oli hieman isompaa ja esimerkiksi asuminen oli siistimpää. Mutta ystävällisyydessä ja vieraanvaraisuudessa Dominica vie edelleen voiton! Olemme kuitenkin tyytyväisiä, että näimme edes hieman toista saarta, suosittelemme!


Keinuva lautta...


Ensimmäisen illan auringonlasku St. Lucialla

Shoppailun jälkimainingit, namnam jäätelöä!

Castries, St. Lucian pääkaupunki

:):)

Molempien Pitons vuorien huiput näkyvissä. Näiden vuorien
mukaan on nimetty myös paikallinen olut.

Putouksen vesi oli jäätävän kylmää!Soufriere St. Lucialla!

Kuumat lähteet.

Kylpeminen ataissa olisi maksanut alle
kaksi euroa.

Käytiin syömässä Laborie nimisen kaupungin
rannan tuntumassa.

Dennery
Dennery


Viikko ei lähtenyt kovin kivasti käyntii, kun Essi sairastui mahatautiin... :( Nyt on jokainen sairastanut ainekin kerran täällä: Anna oli flunssassa ja ääni poissa karnevaalien aikaan, Tuomas oli reilu viikko sitten mahataudissa ja nyt Essi... Nyt täällä toivotaan sormet ristissä ettei mahatauti tule enää Annalle!

XOXO
A&E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti